Konya Büyükşehir'den “Matbah-ı Şerif Yaşayan Mevlevihane" Programı

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Turizm Ajansı tarafından Sırçalı Medrese’de “Matbah-ı Şerif Yaşayan Mevlevihane” programı gerçekleştirildi. Mevlevi Dergahı’ndaki 1001 günlük çilenin anlatıldığı, Mevlevi mutfağının tanıtıldığı ve sema icrasının gerçekleştiği program katılımcılardan ilgi gördü. İlk kez yapılan programın yerli ve yabancı misafirler için de her hafta düzenlenmesi planlanıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Turizm Ajansı tarafından “Matbah-ı Şerif Yaşayan Mevlevihane” programı düzenlendi.

Sırçalı Medrese’de gerçekleştirilen programda; Mevlevi mutfağında başlayan insan-ı kamil olma olarak da adlandırılan, 1001 günlük Mevlevi çilesinin aşamaları anlatıldı. Saka postu ile başlayan 1001 günlük çile ve dergahtaki 18 görev kolu, gündelik hayattan örneklerle anlatılırken Mevlevilikte sofra adabının yansıtıldığı Somat bölümü ise katılımcılarda büyük ilgi uyandırdı.

Mevlevilikteki ritüellerin ve sembollerin önemine dikkat çekilerek gerçekleştirilen anlatımda, saka postunda oturan adayın çarıklarının yönü, somatta yemek kaşıklarının duruş şekli, ayakçı görevinde bulunan adayın her şeye “eyvallah” demeyi şiar edinmesi gibi ayrıntılar vurgulandı. Hz. Mevlana’nın da en sevdiği içeceklerden olan sirkencübin şerbetinin manası hakkında bilgilerin verildiği programda tatlı ve ekşinin dünyayı tasvirinden hareketle yapılan şerbet izleyicilere de ikram edildi. 

Dergahtaki tüm görevlerin günümüz dünyasından izler taşıyan bir anlatımla seyirciye aktarıldığı Matbah-ı Şerif’te Türk Tasavvuf Musikisinden seçkiler de sunuldu. Mesnevi’den beyitlerin okunduğu “Matbah-ı Şerif-Yaşayan Mevlevihane” programı Sema Ayin-i Şerifi ile son buldu.

İlk kez gerçekleştirilen programın yerli ve yabancı misafirlere her hafta düzenlenmesi planlanıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı