Rosatom, SMR Günü'nde Düşük Kapasiteli Nükleer Enerji Projelerinin Uygulanmasındaki İlerlemeyi Anlattı

Rosatom, SMR Günü’nde Düşük Kapasiteli Nükleer Enerji Projelerinin Uygulanmasındaki İlerlemeyi Anlattı

Uluslararası platformda, küçük modüler reaktörlerin geliştirilmesinin avantajları tartışıldı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, COP28 İklim Konferansı kapsamında Küçük Modüler Reaktörler Günü (SMR Day) paneli düzenledi. Etkinlikte Rosatom, iklim hedeflerine ulaşmak ve düşük karbonlu bir gelecek için çok çeşitli teknolojik çözümler sundu. 

Etkinlik, Rosatom’un benzersiz düşük kapasiteli nükleer enerji santrali projesini uygulamaya başladığı Yakutistan’da insan ve doğa arasındaki uyumu korumanın önemini gösteren renkli bir multimedya gösterisiyle başladı. Bölgenin kalkınmasını hızlandırmak için tasarlanan santral, hassas Arktik ekosistemi göz önünde bulundurularak inşa ediliyor. Yakutistan’daki kara tabanlı SMR’nin 2028 yılında devreye alınması planlanıyor. Projeye ek olarak, Rosatom’un portföyünde dünyanın tek yüzer nükleer santrali olan “Akademik Lomonosov” da yer alıyor.

SMR Günü konuklarına ve katılımcılarına video mesajla hitap eden Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, “Nükleer enerjinin kaçınılmaz olarak hepimizin hedeflediği düşük karbon dengesinin temeli olacağına inanıyoruz. Güvenilir teknolojik çözümlerden biri olarak düşük kapasiteli nükleer enerji üretimi, nükleer enerjinin geleceğinde önemli bir yer tutacaktır. Rosatom’un küçük modüler reaktörler alanındaki önerilerinin, çeşitli nedenlerle daha önce nükleer enerji üretimini düşünmemiş ülkeler için etkili ve çevre dostu bir seçenek olacağından eminim” dedi. 

Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Kirill Komarov da konuşmasında şunları kaydetti: “Dünyada tasarım aşamasında olan 70’ten fazla küçük modüler reaktör projesi bulunuyor. Rosatom, sözlerini eyleme dönüştüren tek teknoloji şirketidir. Bugün, Yakutistan ve Çukotka projelerimizi hayata geçirerek, SMR’lerin ekonomik verimliliğini ve güvenilirliğini göstermeyi kendimize görev edindik. Tıpkı VVER-1200 3+ Nesil reaktörlerine dayalı Rus NGS’lerin dünyaya nükleer enerjinin iklim değişikliği sorununa güvenli bir çözüm sunduğunu ortaya koyması gibi, Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinde referans bir proje geliştirmek de bu teknoloji için büyük bir pazar oluşturacaktır. Önümüzdeki yıllarda elde edeceğimiz deneyimin, dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımıza SMR alanında en iyi çözümleri sunmamızı sağlayacağından eminiz.”

SMR Günü paneline katılan konuşmacılar arasında Dünya Nükleer Birliği Genel Direktörü Sama Bilbao y Leon ve farklı ülkelerden ilgili bakanlıkların ve enerji şirketlerinin üst düzey temsilcileri de yer aldı. Panele katılanlar, SMR’lerin çok çeşitli ulusal kalkınma hedeflerine nasıl çözüm getirebileceğini tartıştılar. SMR Günü’nün sonunda Rosatom yetkilileri, Moğolistan Devlet Şirketi “Monatom”un İcra Direktörü Dalaijargal Dorjbal’a Moğolistan için SMR projesi konseptini sundu. SMR Günü’nün kapanış töreninde, Rosatom ile yabancı ortaklar arasındaki işbirliğinin gelişimine işaret edilerek uluslararası enerji piyasalarında küçük modüler reaktör teknolojilerine olan talebi teyit edildi.

SMR Günü ilk kez EXPO-2020’de Rosatom’un desteğiyle gerçekleştirilmişti.

 

Dünyanın tek yüzer nükleer santrali Akademik Lomonosov, 2019’un sonunda ticari faaliyete geçmesinden bu yana Rusya’nın en kuzeyindeki Pevek kenti için 700 milyon kilovat-saatten fazla elektrik üretti. Bu deneyimden yola çıkılarak RITM-200 reaktörlerine dayanan yeni nesil yüzer güç ünitesi teknolojisi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Söz konusu reaktörlerin 2029 yılına kadar Çukotka bölgesindeki Baimskaya cevher bölgesinin geliştirilmesi için güç sağlamaya başlaması planlanıyor. Rosatom ayrıca 35 MW’a kadar kapasiteye sahip “Shelf-M” mikro reaktörleri projesini de hayata geçiriyor. Bu teknolojiye dayalı ilk tesisin 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı