Yılmaz Gruda son yolcuğuna uğurlandı

Türk Tiyatrosu’nun değerli sanatçısı Yılmaz Gruda, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.  

Sunuculuğunu Eraslan Sağlam’ın yaptığı cenaze töreninde sırasıyla İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Şehir Tiyatroları Müdürü İlyas Ceran, sanatçının torunu Emre Arkon, dostu Tümay Özokur, Devlet Tiyatroları Müdürü Mustafa Kurt ve sanatçılar Tuna Arman, Uğurtan Atakan söz aldılar.

Ailesi, kendisinin nasıl bir usta olduğunu, uzun ömrüne neler sığdırdığını anlattı. Sanatçının dostları Yılmaz Gruda ile nasıl tanıştıklarını, onun çok yönlü biri olduğunu, işini titizlikle yaptığını, yeri doldurulamaz bir sanatçı olduğunu anlattılar.

Tören, kürsüde söz alan dostlarının yanı sıra Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Can Başak’ın da aralarında olduğu sanat camiasının yoğun katılımıyla gerçekleşti.

 

YILMAZ GRUDA KİMDİR?

Aktör, yönetmen, çevirmen, oyun yazarı ve şair Ahmet Yılmaz Gruda, 14 Temmuz 1930 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.

Ankara Ticaret Lisesindeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Yılmaz Gruda’nın yazdığı şiirler, 1950’li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu’nda başlayan oyunculuk serüveni, Ankara Devlet Tiyatrosu’na ait Küçük Tiyatro’da devam etti.

Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında görev yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosu’nu yönetti. Attila İlhan ile birlikte şiirde mavi hareketini yarattı. Oyun çevirilerinin yanı sıra kendi yazdığı oyunları da sahneye koydu. Çarmıhtaki Yeni Mehmet, Çerçi Zeus, Sultan Abdülaziz Vakası gibi edebiyatın farklı alanlarında değerlendirilebilecek sevilen eserlere imza attı. Oyunculuğa tiyatronun yanı sıra beyazperde de devam eden Gruda, 1958’den 2023’e kadar sayısız sinema filminde rol aldı. En son Üç Günlük Dünya, Mahalleden Arkadaşlar, Rüzgargülü filmlerinde izlediğimiz Gruda, ekranlarda da İşler Güçler, Rumi, Yabancı Damat, Kavak Yelleri gibi dizilerle izleyiciyle buluştu. 70. Sanat yılında yazıp yönettiği Gülmeye Geldik Dünyaya oyununu sahneye koydu. 2020’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda sahnelenen Çehov’un Evliliğin Halleri’ni çevirdi, derledi, yönetti ve aynı zamanda oyuncu olarak 90 yaşında sahnede yer aldı. Sanattan ve yaşamdan hiç kopmayan usta sanatçı, bir öğretmen ve mentor olarak gençlere her zaman destek ve örnek oldu.

 

ÖDÜLLERİ

1999: Behçet Aysan – Şiir Ödülü – Çerçi Zeus

2003: Cumhuriyet Gazetesi, Yunus Nadi Ödüllü – “Marathon “Bir Uzun Koşu”

2016: Altın Portakal Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

2018: Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri – Onur Ödülü

2021: Harput Kısa Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

 

İstanbul Şehir Tiyatrolarında Yılmaz Gruda’nın çevirisini ve uyarlamasını yaptığı oyunlar;

  • Ayı Madved 1963 (çeviri)
  • Bir Evlenme Teklifi 1981 (çeviri)
  • Ayı (çeviri)
  • Sayfiyede Yaz (çeviri)
  • Pinokyo 1966-67 VE 2011-12 SEZON  (OYNANMIŞ) (uyarlayan)
  • Küçük Prenses Sara 1967-68 (OYNANMIŞ) (uygulayan)
  • Kuğunun Şarkısı 2022 (OYNANMIŞ) (çeviren)

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı