Xiaomi, Küresel Net Sıfır Sera Gazı Emisyonu Hedeflerini Destekleyen İklim Stratejisini Açıkladı

Xiaomi, ana faaliyet alanlarında sera gazı (GHG)³ emisyonlarını 2040 yılı itibarıyla yüzde 98’e kadar azaltmayı hedefliyor⁴.

Odağında Nesnelerin İnterneti (“IoT”) platformuyla birbirine bağlanan akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar bulunan bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi, “Sıfır Karbon Felsefesi” adlı Sera Gazı (GHG) emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaya yönelik planını kamuoyuyla paylaştı. Xiaomi, temiz teknolojiler araştırarak ve geliştirerek, elektronik atık yönetimi tekniklerini genişletecek. Aynı zamanda çevre dostu operasyonlar ve lojistik uygulamalarıyla karbon emisyonlarını azaltacak.

İklim Stratejisi ve Sıfır Karbon Felsefesi

Yenilikçi teknolojiler aracılığıyla dünyadaki herkesin daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamayı misyon edinen Xiaomi, bu misyonun bir parçası olarak teknolojik yenilikler ve operasyonel verimlilik sayesinde iklim değişikliğinin önlenebileceğine inanıyor. Teknoloji harikası ürünlerin tasarımdan teslimatına kadar olan tüm süreçte iklim bilincine sahip unsurları dahil ederek net sıfır emisyon ekonomisine küresel geçişi hızlandırmak için üzerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeyi amaçlıyor.

Xiaomi’nin Sıfır Karbon Felsefesi, ürün ve hizmetlerin karbon ayak izini azaltırken ürün etkinliğini ve satın alınabilirliğini arttırmayı hedefliyor. Xiaomi, iklim üzerinde olumlu bir etki yaratmak, ve daha çevre dostu yaşam tarzlarını teşvik etmek için düşük karbonlu teknolojilerin kullanımını arttırmaya devam etmeyi planlıyor.

Sera Gazı Emisyon Azaltım Hedefleri

Xiaomi, sera gazı emisyonlarını azaltma eylem planlarını geliştirmek ve uygulamak için aşamalı bir yaklaşım benimsiyor.

Xiaomi, 2021 yılında kendi işlettiği yerleşkesinden kaynaklanan kişi başına düşen sera gazı emisyonlarını 2020 yılını referans alarak azaltmayı kendine görev edindi. Buna göre, 2020 yılına kıyasla 2026 yılına kadar %4,5 oranında azaltmayı amaçlayan ilk sera gazı emisyon azaltma hedefini belirledi. Şirket, 31 Aralık 2022 itibarıyla, kişi başına düşen sera gazı emisyonlarında referans yıla göre %21,12’lik bir azalma sağladı.

Şirket, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma yönündeki küresel hedefi desteklemek amacıyla¹ Kapsam 1 ve Kapsam 2 sera gazı emisyonlarını azaltmayı taahhüt ettiği hedefler aşağıdaki gibi oldu²:

  • En geç 2030 yılına kadar, ana faaliyet segmentlerinden⁴ kaynaklanan sera gazı emisyonlarını³ baz yıl⁵ seviyesine göre en az yüzde 70 oranında azaltmak 
  • En geç 2040 yılına kadar, ana faaliyet segmentlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını baz yıl seviyesine göre en az yüzde 98 oranında azaltmak ve net sıfır emisyona ulaşmak için gerekli ön koşulları sağlamak⁶ 
  • Hedef dönem boyunca sera gazı emisyonlarını azaltmak için düşük karbonlu teknolojilerin, uzun vadeli çevre dostu enerji alım anlaşmalarının ve yerinde yenilenebilir enerji üretiminin kullanılmasına öncelik vermek 
  • Azaltımın sürekliliğini sağlamak için ana tedarikçileri Xiaomi’ninkilerle karşılaştırılabilir veya daha iddialı yenilenebilir enerji kullanımı ve sera gazı emisyon azaltım hedefleri oluşturmaya teşvik etmek 

Ar-Ge ve Döngüsel Ekonomi Yoluyla Çevresel Ayak İzinin Azaltılması

Çevresel ayak izleri çeşitli şekillerde azaltılırken, bu alanlardan temiz teknoloji araştırma ve geliştirme (AR-GE), ürün iyileştirmeleri, döngüsel ekonomi ve elektronik atık yönetimi ayrıntılı olarak açıklanmak üzere belirlendi.

Temiz Teknoloji Ar-Ge’si ve Ürün İyileştirmeleri: Xiaomi, 2022 yılında toplam Ar-Ge harcamalarının yüzde 50’sinden fazlasını temiz teknoloji Ar-Ge’sine ayırdı. Aynı yıl, temiz teknolojiyle ilgili patentlerin ve ürünlerin uygulanması gelirinin yüzde 59,7’sini oluşturdu. Şirket bu alanda kayda değer bir ilerlemeye imza attı. Bu alanlara yönelik örneklerin birkaçı aşağıda yer alıyor:  

5G ve Enerji Tasarruflu Sinyal İletim Teknolojisi: Xiaomi, kendinden uyarlamalı geniş bant ve enerji optimizasyon teknolojisi gibi 5G enerji tasarrufu teknolojileri sayesinde akıllı telefonlarının güç tasarrufu verimliliğini arttırdı. Gelişmiş WLAN çipleri, WLAN güç izleme ve dinamik iletim teknolojisi ile birlikte, akıllı telefonlarının güç tüketimini önceki nesle kıyasla yaklaşık yüzde 30 oranında azalttı. 

Enerji Tasarruflu Ekran Teknolojisi: Akıllı telefonların arka planını siyaha dönüştüren Karanlık Mod’a geçildiğinde, belirli uygulamalar kullanılırken ekranın enerji tüketimi %70’e kadar azaltılabiliyor. 

Şarj Teknolojileri: 2022 yılında 100 milyondan fazla akıllı cihaz ve terminal Xiaomi’nin hızlı şarj teknolojilerini kullanarak geleneksel hızlı şarj teknolojisine kıyasla yaklaşık 57 milyon kWh enerji tüketimi ve 24.852 ton CO2e emisyonu tasarrufu sağladı.   

Çevre Dostu Ambalajlar: Xiaomi, ekosistem ürünlerinin ambalajlarını burgulu kutulardan düzleştirilmiş karton kutulara dönüştürdü ve plastik kulpları kaldırdı. Bu değişiklik sayesinde şirket, kağıt ambalaj kullanımını ortalama 0,3m² azalttı ve ürün başına yaklaşık 80g plastiği ortadan kaldırdı.

Döngüsel Ekonomi ve Elektronik Atık Yönetimi:

Geri Dönüşüm ve Bertaraf: Xiaomi, 2022 yılında akıllı telefonlar dahil olmak üzere yaklaşık 4.500 ton elektronik atığı geri dönüştürdü. Şirket, 2022’den 2026’ya kadar 38.000 ton e-atığı geri dönüştürmeyi ve ürünlerinde 5.000 ton geri dönüştürülmüş malzeme kullanmayı taahhüt ediyor. 

Xiaomi, geri dönüştürülebilir ürün türlerini ve geri dönüşüm hizmetlerinin kapsamını arttırarak takas programını genişletmeye devam ediyor. Kullanıcıları ürünlerini geri dönüştürmeye teşvik etmek için ürünleri mağazada, postayla ve tüketicinin kapısında topluyor. Geçen yıl şirket, bazı Avrupa pazarlarında resmi web sitesi üzerinden takas programını başlattı. Ayrıca elektronik ürünlerin ve bileşenlerin onarım sürecinde ortaya çıkan atıkların bertaraf edilmesi için nitelikli üçüncü taraflarla birlikte çalışıyor.

Yenileme ve Yeniden Kullanım: Şirket, kullanılmış ürünleri yenileyerek döngüsel ekonominin gelişimini teşvik etmeyi amaçlıyor. Yenileme fabrikası 2022 yılında yaklaşık 94.000 akıllı telefon, 5.600 elektrikli scooter ve 6.200 akıllı televizyonu yeniledi ve bunların tamamı sertifikalı yenilenmiş ürünler olarak satıldı.  

Dayanıklılığı Arttırma: Xiaomi, ürünleri için malzeme seçerken malzeme dayanıklılığını göz önünde bulunduruyor. Akıllı telefonlarının çoğunda kullanılmak üzere aşınmaya dayanıklı seramik malzemeler ve sentetik silikon deri malzemeler geliştirdi. Toz geçirmezlik, su geçirmezlik ve düşmeye karşı dayanıklılık için uluslararası standartların üstünde test standartları oluşturdu. Xiaomi, 2022 yılında, önceki sürümlere göre yüzde 25 daha uzun kullanım ömrüne sahip, tam şarj ve deşarj özellikli uzun ömürlü bir pil üretti. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni