Egeli akademisyenin özel bireylere yönelik projesi TÜBİTAK’tan destek gördü

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt’un yürütücülüğünü yaptığı proje, TÜBİTAK’ın “Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı” kapsamında desteklemeye hak kazandı. Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi olarak özel gereksinimli bireylerimizi başta eğitim ve araştırma olmak üzere her alanda destekliyoruz. Bu alanda hazırladığımız çalışmalarla hem bilimsel projeler hem de sosyal sorumluk projeleri ile farkındalık oluşturuyoruz” diye konuştu.

 

TÜBİTAK, toplumda bilim ve teknoloji kültürü oluşturmada önemli bir yeri olan bilim toplum destek programları bünyesine bu yıl eklenen “Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum Uygulamaları Destekleme Programı” başvurularını açıkladı. Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt’un yürütücülüğünü yaptığı “Görme Yetersizliği Olan Kadınlara, Yakınlarına ve Onlara Hizmet Sunanlara Yönelik Kadın Kanserleri Farkındalık Eğitimi” başlıklı proje, çağrı kapsamında desteklenen projelerden birisi oldu.

 

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, oluşturduğumuz bilimsel iklim ve araştırma ekosistemi ile birlikte hocalarımızın hazırladığı nitelikli projeler TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor. Tam kurumsal akredite bir araştırma üniversitesi olarak, topluma katkı misyonumuz doğrultusunda bilimsel araştırmalarımızı çeşitlendirerek her alana dokunmaya çalışıyoruz. Bir kültüre dönüşen araştırma yapımız her geçen gün güncel çalışmalarla adını duyuruyor. Özel gereksinimli bireylerimizin topluma entegre olması, hayatın her alanına eşit bir biçimde katılabilmeleri noktasında üniversite olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

 

Rektör Prof. Dr. Budak, “TÜBİTAK’ın Toplum Destek Programları kapsamında her yaştan, her eğitim seviyesinden, ülkemizin her köşesinden toplumun tüm kesimlerine ulaşılmasına, toplumun farklılıklarına sahip çıkılarak halkın ihtiyaçlarının gözetilmesine büyük önem veriliyor. TÜBİTAK 4008 çağrısı kapsamında hazırlanan projeleri destekliyor.  Bu projelerle özel bireylere yönelik farkındalık oluşturulurken, onların toplumla bütünleşmesi konusunda çözümler üretiliyor. Özel gereksinimli bireylere hizmet sunan kişiler de projeler kapsamında eğitiliyor. Ülkemizde program kapsamında destek alan toplam 42 projeden birisi de öğretim üyemiz Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt’un projesi oldu. Ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

 

“Kadın kanserlerindeki farkındalığı artırmak istiyoruz”

Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt ise “Amacımız, görme yetersizliği olan kadınlar, yakınları ve onlara hizmet sunanlara bütünleştirme kapsamında planlı bir eğitim vererek, meme ve jinekolojik kanserler konularında farkındalıklarını artırmaktır. Ayrıca kadınların kendi kendine meme muayenesi, kendi kendine vulva muayenesi, pelvik taban kas egzersizi, sosyal el yıkama ve genital temizlik becerilerini geliştirmek ve olumlu sağlık davranış değişikliği kazanmalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

 

Kanser farkındalık çalışmalarına, ücretsiz tarama programlarına katılamayan, KETEM’lere ulaşamayan görme yetersizliği olan kadınlar, yakınları ve onlara hizmet sunan kadınlara destek vermeyi hedeflediklerini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt, “Kanser insidansında yıllara göre değerlendirme yapıldığında tüm global istatistiklerde bir artış̧ olduğu görülmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri olup bunu jinekolojik kanserler izlemektedir. Meme ve rahim ağzı kanserlerinin ortak özelliği kanser tarama ve farkındalık çalışmalarıyla erken yakalanabilir kanserler olmasıdır. Kanser görülme ve ölüm oranları arasında dört kata ulaşan farkın en önemli nedeni gelişmiş ülkelerde etkin tarama programları ve farkındalık çalışmaları, yüksek teknoloji ve sağlık hizmetine ulaşmadaki kolaylığın kanser erken tanı ve tedavi başarısını artırmasıdır. Projemiz ile kanser taramasına katılmış kadın sayısının artmasına katkıda bulunulacaktır” dedi.

 

Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt, “2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin temelinde yer alan kimsenin geride bırakılmadığı bir dünya hedefi, özellikle engelli bireyler gibi kırılgan gruplar için daha fazla önem taşıyor. Tüm bireylere biricik ve özel olduğu unutulmadan, saygıyla muamele gösterilmelidir. Sağlık bir haktır. Engelli bireylerin akranları ile aynı ortamda eğitim alma hakkı vardır. Yetersizlikten ziyade gereksinimlerine odaklanmak önemlidir. Görme yetersizliği olan kadınların, kadın kanserlerinden korunmalarına yönelik çalışmalar oldukça sınırlı kalmakta. Projemizle, ilk kez Sürekli Kalkınma Hedefleri kapsamında nitelikli eğitim ortamı ve yöntemleri kullanarak görme yetersizliği olan kadınlara, yakınlarına ve hizmet sunanlara bir arada etkinlikler ve maket uygulamaları ile meme ve jinekolojik kanserlere yönelik farkındalık ve beceri geliştirme eğitimleri verilerek olumlu davranış geliştirmeye etkisi değerlendirilecektir” dedi.

 

Yürütücülüğünü Doç. Dr. Özlem Demirel Bozkurt’un yaptığı projenin ekibinde Prof. Dr. Oya Kavlak, Prof. Dr. Şenay Ünsal Atan, Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, Doç. Dr. Şenay Kaymakçı, Ar. Gör. Aylin Taner, Ar. Gör. Ruken Yağız Altıntaş, Ar. Gör. Sümeyye Bakır, Öğr. Gör. Dr. Beril Ceylan yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni