13 Ekim 2022 Dünya Görme Günü kutlanıyor

Gözlerinizi sevmenin ve korumanın 10 yolu

 

Dünya Görme Günü, körlük ve görme azlığına dikkat çekmek için tüm dünyada her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü kutlanıyor. Bu yıl 13 Ekim 2022 tarihinde başlayacak kutlamaların ana teması “Gözlerinizi Sevin – Love Your Eyes” geçtiğimiz yıl belirlendi ve 2023 yılı sonuna kadar devam edecek. 

 

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, gözlerimizin dünyaya açılan pencere olması sebebiyle oldukça hayati öneme sahip olduğunu belirterek, “Gözlerimizi ihmal etmeden korumamız gereklidir. En ufak bir göz rahatsızlığında dahi hayatımız çok zorlaşıyor. Dünya Görme Günü’nde biz Türk hekimleri de göz sağlığı bilincini artırmak için çalışıyoruz” dedi.  

 

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı işbirliği ile düzenlenen etkinlikler ve farkındalık artırma çalışmalarıyla kutlanan Dünya Görme Günü teması geçtiğimiz yıl belirlenen “Gözlerinizi Sevin – Love Your Eyes”. Tüm dünyada göz hekimleri ve uzmanlar, Dünya Görme Günü kapsamında COVID-19 pandemisi sebebiyle sosyal izolasyon, evden veya uzaktan çalışma, online eğitim gibi gerekçelerle görme bozukluğu yaşayanlar başta olmak üzere her bireyin göz sağlığını koruması için farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. 

 

Gözlerimizi sevmenin 10 yolu

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran, Dünya Görme Günü tüm dünyada göz hekimleri, uzmanlar ve gönüllüler tarafından kutlandığını belirterek, “Pandemi sebebiyle gözlerimizin değerini her zamankinden daha çok anladık. ‘Gözlerinizi Sevin’ teması basit gibi görünse de çok önemli. Dünyadaki tüm bireyler gözlerini sevmek ve korumak için gerekli basit 10 kuralı uygulamalı ve çevresindeki herkesi haberdar etmeli. Böylece tüm dünyadaki insanların göz sağlığını korumamız mümkün olabilir” dedi. Kapran şöyle devam etti:

 

“Dünyada neredeyse herkes yaşamı boyunca bir göz sağlığı sorunu yaşıyor, ancak dünya çapında bir milyardan fazla insan, göz sağlığı veya tedavisi için gereken hizmete erişemiyor. Love Your Eyes kampanyası, tüm dünyada erişilebilir, uygun fiyatlı ve ulaşılabilir göz bakımını savunurken, bireyleri kendi göz sağlığına öncelik vermeye teşvik ediyor. Son derece başarılı geçen bir 2021 Dünya Görme Günü'nün ardından #LoveYourEyes kampanyası 2022 Dünya Görme Günü için de devam ediyor. Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı ‘Gözlerinizi Sevmek İçin 10 Kural’ı yakın zamanda duyurdu. Bu kuralları bilmek ve çevremizdekilere öğretmek en büyük amacımız.” 

 

Yaşam boyu uyulması gereken kurallar

1. Gözlerinize ekran molası vermek için 20/20/20 kuralını uygulayın.

Ekrana bakarken, göz yorgunluğunu ve baş ağrısını önlemek için her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 fit uzaktaki bir şeye bakın.

 

2. Dışarıda vakit geçirin.

Çocuklar günde en az iki saat dışarıda kalmalıdır. Bu aynı zamanda gözlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur ve miyop olmalarını önler.

 

3. Dışarıda güneş gözlüğü takın.

Güneş ışınlarının gözlerinize zarar vermesini önlemek için güneş gözlüklerinizin UVA ve UVB koruması sağladığından emin olun.

 

4. Gerekirse numaralı gözlük takın.

Net görmek, göz yorgunluğunu ve baş ağrısını önlemek için numaralı gözlüklerinizi takın.

 

5. Göz enfeksiyonlarını önlemek için kozmetik ürünlerinizi kontrol edin.

Göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri oluşumunu önlemek için göz makyajı malzemelerinizin son kullanma tarihini kontrol edin ve fırçalarınızı düzenli olarak değiştirin.

 

6. Düzenli egzersiz yapın.

Düzenli egzersiz yapmak, diyabet veya yüksek tansiyon gibi görme sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek durumların gelişme riskini azaltır.

 

7. Sağlıklı beslenin.

Dengeli beslenme, sağlıklı gözleri korumak için gerekli olan vitamin ve minerallere sahip olmanızı sağlar.

 

8. Sigara içmeyin.

Sigara içmek, ciddi göz rahatsızlıkları ve kalıcı görme kaybı geliştirme riskinizi artırır.

 

9. Sorunlar ortaya çıkmadan önce tespit etmek için bir göz muayenesi yaptırın.

Göz muayenesi, gözdeki sorunları şikayetleriniz artmadan önce tespit edebilir, bu nedenle gözlerinizde bir sorun olmadığını düşünüyorsanız bile bir muayene yaptırın.

 

10. Gözlerinize öncelik verin, tüm hayatınız boyunca onlara ihtiyacınız var.

Düzenli göz kontrolleri için takviminize hatırlatıcılar koyun. Her 1-2 yılda bir gözlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni