MICHELIN Yüzde 100 Sürdürülebilir Lastikler İçin İlk Adımı Attı

Sürdürülebilir mobilite lideri MICHELIN, plastik ve tekstil polimerlerinin yaşam döngüsünde devrim yaratacak yenilikçi biyo-endüstriyel çözümlere öncülük eden CARBIOS ile, yüzde 100 sürdürülebilir lastikler geliştirmeye yönelik ilk adımı attığını duyurdu. Yeni uygulama Michelin'de hayata geçirildiğinde, yılda yaklaşık 3 milyar plastik şişe, lastiklerde kullanılmak üzere teknik elyaflara dönüştürülebilecek. 

 

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden biri olan Michelin, plastik ve tekstil polimerlerinin yaşam döngüsünde devrim yaratacak yenilikçi biyo-endüstriyel çözümlere öncülük eden CARBIOS ile yüzde 100 sürdürülebilir lastikler geliştirmeye yönelik ilk adımı attı. Michelin, teknik gereksinimlerini karşılayacak yüksek mukavemetli lastik elyafları üretmek için, Carbios’un PET plastik atıklarının kullanımında uyguladığı enzimatik geri dönüşüm sürecini başarıyla test edip uyguladığını açıkladı.

 

Carbios'un faydalandığı enzimatik geri dönüşüm işleminde; çeşitli plastik veya tekstil ürünlerinden (şişeler, kaplar, polyester giysiler gibi) meydana gelen PET atıkları depolimerize edebilen bir enzim kullanılıyor. Her türden PET atığının sonsuza değin dönüştürülebilmesine olanak tanıyan bu inovasyon, aynı zamanda yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve yüzde 100 geri dönüştürülebilir PET ürünlerinin de işlenmemiş PET kalitesinde üretilmesine olanak sağlıyor.

 

Dünyada ilk kez: PET enzimatik geri dönüşüm uygulanması araba lastiklerinde!

Elde edilen teknik elyaf, aynı prototiple üretilen ve işlem görmemiş PET ile aynı kaliteye sahip. Yüksek dirençli bu polyester, kırılma direnci, sertliği ve termal stabilitesi nedeniyle özellikle lastikler için uygunluk gösteriyor. Lastiklerde kullanılmak üzere geri dönüştürülmüş teknik elyaf üreten ve test eden ilk şirket olan Michelin, 2030 yılına kadar yüzde 40 ve 2050 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir (yenilenebilir veya geri dönüştürülmüş kaynaklardan gelen) malzemeler kullanmayı taahhüdünü sürdürüyor. Bu gelişme ile sürdürülebilirlik hedeflerine bir adım daha yaklaşan Michelin, aynı zamanda lastiklerin döngüsel ekonomiye dahil olmasına da katkı sunmaya devam edecek. 

 

Dünya çapında her yıl 1,6 milyar otomobil lastiği satılıyor (tüm lastik üreticilerinin toplamı). Bu lastiklerde yer alan pet elyafları elde etmek için her yıl 800.000 ton PET kullanılıyor. Yeni uygulama Michelin'de hayata geçirildiğinde, yılda yaklaşık 3 milyar plastik şişe, şirketin lastiklerinde kullanılmak üzere teknik elyaflara dönüştürülebilecek. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
ikinci el rolex saat alan yerler yangın merdiveni ucuz yangın kapısı VDS Ankara Haber