Birleşmiş Milletler GEA Arama Kurtarma Ekibini Onayladı

Gönüllüler tarafından kurulan ve 1994 yılından bu yana ellinin üzerinde ulusal ve uluslararası afette insanların yardımına koşan GEA Arama Kurtarma Ekibi, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da onaylandı. BM tarafından yeni oluşturulan hafif ve hızlı arama kurtarma ekipleri akreditasyon sürecini başarıyla tamamlayan GEA, ‘Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi’ sınıfında BM’nin onayladığı dünyadaki ilk arama kurtarma ekiplerden biri oldu. Aynı zamanda Türkiye, 4 Ekiple (AFAD İstanbul ve Ankara, AKUT ve GEA) BM tarafından dünyada en fazla sayıda ekibi sınıflandırılan ülke oldu.

 

1994 senesinden beri Türkiye ve dünyadaki afet ve acil durumlarda arama kurtarma alanındaki çalışmalarını gönüllülük esasıyla yürüten GEA, BM gözlem sürecini başarıyla yürüterek, Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi sınıfında Birleşmiş Milletler’e akredite oldu. Afetlerde ilk saatlerin hayati önem taşıdığı göz önünde bulundurulduğunda hafif ekiplerin hızlı ve esnek olması arama kurtarma çalışmaları için büyük bir avantaj yaratıyor.

 

10 farklı ülkeden İstanbul'a gelen Birleşmiş Milletler INSARAG yetkilileri (Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu)* GEA Arama Kurtarma Ekibi ile 3 günlük tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatı başarıyla tamamlayan GEA, Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi sınıfında BM tarafından akredite edildi.

 

GEA Koordinatörü Umut Dinçşahin: Ülkemiz için de gurur verici

Bu alanda dünyada ilklerden biri olmanın sevincini paylaşan GEA Arama Kurtarma Ekip Koordinatörü Umut Dinçşahin, ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:  “Tüm çalışmalarını gönüllülük esasıyla yürütmekte olan ve tamamı gönüllülerden oluşan GEA Arama Kurtarma ekibimiz,  1999 senesinden bu yana Birleşmiş Milletler INSARAG üyesidir. 3 gün süren bu tatbikatla birlikte INSARAG bünyesine yeni girmiş olan "Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekibi" statüsünü almaktan mutluluk duyuyoruz. Arama kurtarma alanında 28 yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımızın, BM’in Hafif ve Hızlı Arama Kurtarma Ekip sınıflandırmasıyla somutlaştığı bu tatbikatı, AFAD’ın koordinasyonu ve kıymetli desteğiyle gerçekleştirmek bizler için ayrı bir öneme sahip. Bu süreçte, destek veren tüm gönüllülerimiz ve dostlarımıza yürekten teşekkür ederiz”.

 

*Uluslararası Arama Kurtarma Ekipleri Tavsiye Grubu (INSARAG), Birleşmiş Milletler bünyesinde 1991 yılında kurulmuş arama-kurtarma ekiplerinin sahip olmaları gereken standartları belirleyen ve denetleyen tavsiye grubudur.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni