Rektör Prof. Dr. Budak, “Yeşil bir üniversite için sürdürülebilir politikalar üretmeye devam edeceğiz”

Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü, dünyada 108’inci sırada yer alan EÜ’nün Greenmetric başarısı sürüyor

 

Ege Üniversitesi,  “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralaması olarak bilinen Greenmetric’teki puanını 8 bin 150’ye çıkararak yüzde 10’luk dilime yükselme başarısı gösterdi. Sıralamadaki başarısını perçinleyerek dünyada 108’inci, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer alan Ege Üniversitesi, her geçen yıl sisteme katılan üniversite sayısı artışına rağmen, başarı sırasını korumaya devam etti. Geçen yıl 7 bin 725 puanla yüzde 12’lik dilimde yer alan Ege Üniversitesi, bu sene ise puanını 8 bin 150’ye çıkararak bin 50 üniversite içerisinde dünya sıralamasındaki yerini korudu.

 

Yeşil ve sürdürülebilir üniversite mottosu ile örnek stratejiler geliştirdiklerini ifade ederek,  sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Necdet Budak,  “Ege Üniversitesi tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı bir platform olan Greenmetric’e 2016 yılından bu yana katılım gösteriyor. 2016 yılından itibaren sırasıyla 516 üniversite içerisinde 337’nci, 619 üniversite içerisinde 343’üncü, 719 üniversite içerisinde 287’nci ve 780 üniversite içerisinde 259’uncu sırada, 2020 yılında 922 üniversite içerisinde 165’inci sırada yer almıştı. 2021 yılında katılım gösteren 956 üniversite içerisinde toplam 7 bin 750 puan ile 108’inci sıraya yükselme başarısı göstermişti. 2022 yılında ise puanımızı 8 bin 150’ye çıkararak bin 50 üniversite içerisinde dünya sıralamasındaki yerimizi koruduk. Bu sıralama ile üniversitemiz yüzde 12’lik dilimden yüzde 10’luk dilime yükselme başarısı gösterdi. Üniversitemiz her geçen yıl sisteme katılan üniversite sayısı artışına rağmen, başarı sıralamasını korumaya devam etti” diye konuştu.

 

“Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 4. sırada”

EÜ’nün Türkiye’deki üniversiteler arasındaki konumunu da değerlendiren Rektör Prof. Dr. Budak, “Türkiye sıralaması açısından bakıldığında 2018 ve 2019 yıllarında devlet üniversiteleri içerisinde 6’ncı sırada yer aldık. 2020 yılı sonuçlarında ise üniversitemiz, ulusal üniversiteler içerisinde 6’ncı sıradan 4’üncü sıraya yükseldi. 2019 yılında ülkemizden katılım sağlayan 43 üniversite var iken, 2020 yılında 56 üniversite ve 2021 yılında ise 70 üniversitenin başvuru yaptığı görüldü. 2022 yılında ise ülkemizden katılım sayısı 83’e ulaştı. Üniversitemiz 8 bin 150 puan ile Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldı. Ülkemizden yeşil üniversiteler sıralamasına katılımın artmasını sürdürülebilirlik konusunda umut verici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz” dedi.

 

Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak istiyoruz”

Ege Üniversitesi çevre dostu uygulamaları ile 10 pilot üniversite arasına girdiğini de ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizde göreve başlamamızla birlikte kampüsümüz genelinde büyük bir değişim dönüşüme imza attığımız ‘Yaya Öncelikli, Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs’ projemiz kapsamında öncü uygulamaları hayata geçirdik. Kampüsümüzde 110 bin metrekare olan yeşil alan oranını 420 bin metrekareye çıkardık.  Araç trafiğini minimuma indirerek karbon salınımını asgari düzeye çektik. Bisiklet ve yaya yollarımızın alanlarını genişlettik. Hayata geçirdiğimiz bu uygulamalar neticesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden birisi olduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucu olarak İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Eğitim öğretim müfredatımıza birinci sınıflara yönelik üniversite yaşamına geçiş dersi kapsamında öğrencilere sıfır atık dersi vermeye başladık. İklim krizi, su kaynaklarının korunması ve enerji tasarrufu ile ilgili de proje bazında çalışmalar yürüttük, bu çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Türkiye devlet üniversiteleri genel memnuniyet sıralamasında öğrencilerden tam not alan üniversitemizi, ‘Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu’ kategorilerinde 3’üncü sırada yer bulmasını sağlayarak A plus düzeyine yükselttik. YÖK’ün  ‘Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde Engelsiz Program Nişanı kategorisinde 8 nişan ile Türkiye birincisi olduk. Üniversitemizin teknolojide de engelsiz olduğunu kanıtlayarak 2022 Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülüne layık görüldük. Tüm bu başarıların yeterli olmadığı bilinciyle hareket ederek gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu başarıda öğrencisinden dekanına, idari çalışanından akademisyenine mensuplarımızın büyük katkısı bunuyor. Üniversitemiz ailesine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni